Otroci v Muzeju novejše zgodovine Celje spoznavali življenje slepih


V Muzeju novejše zgodovine Celje so pred kratkim organizirali dogodek Herman Lisjak v temi, kjer so obiskovalcem predstavili življenje s slepoto.

V nedeljo so v prostorih Otroškega muzeja Hermanov brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje za otroke in starše pripravili program Herman Lisjak v temi, ki ozavešča o slepoti. Dogodek so pripravili v počastitev svetovnega dneva bele palice, ki ga obeležujemo 15. oktobra.

Sebastjan s svojim psom vodičem Šarkom; vir foto: MnzC

Otroke in druge obiskovalce je obiskal Sebastjan Kamenik iz Združenja prijateljev slepih Slovenije. Spremljala sta ga pes vodič Šark in kolegica Mojca Breznikar. Skozi sproščen pogovor je Sebastjan vsem predstavil svet slepote. Opisal je njegov tipičen dan, s kakšnimi težavami se srečuje ter na kakšen način si lahko pomaga.

Vsem je pokazal Braillovo pisavo, prebral zgodbo, ki je bila napisana v tej pisavi ter uporabil poseben pisalni stroj. Otroci so si lahko nadeli prevezo za oči in se preizkusili v hoji z belo palico ter s Sebastjanom odigrali partijo šaha in druge igre, namenjene slepim, ki jih imajo na voljo v muzeju.

Z Združenjem prijateljev slepih Slovenije muzej že deset let dobro sodeluje. Z njimi ob vsaki občasni razstavi pripravijo dostopnejše vsebine za osebe s slepoto. Ob novi razstavi Svet hermanovih prijateljev, o kateri več preberite tukaj, so pripravili tudi nov avdiovodnik.

Odigrala sta partijo šaha, ki je prilagojen za slepe. Vsa polja imajo luknjice, vsaka figura ima spodaj zatič. Poleg tega ima vsaka črna figura na vrhu žebljiček.; vir foto: MnzC
Otroke želijo pripraviti na lažje razumevanje sveta

Jožica Trateški iz Muzeja novejše zgodovine Celje nam je pojasnila, da je poleg približevanja sveta kulturne dediščine njihovo poslanstvo otroke pripraviti na življenje in lažje razumevanje sveta. Zato se jim zdi pomembno, da jim pokažejo, da: “Živijo med nami ljudje, ki niso polnočutni, ki imajo kakršnekoli težave, bodisi senzorne ali gibalne. Dobro je, da otroci spoznajo te drugačnosti, da se znajo pravilno odzvati na ljudi, ki jih srečujejo. Poleg ozaveščanja pa jih vedno spodbujamo k prepoznavanju nekih temeljnih človekovih vrednot, ki pridejo prav v vsakdanjem življenju.

Hoja z belo palico in igra spomina; vir foto: MnzC