Panojska razstava Moje mesto in kultni kiosk K67 na obisku v Mestni četrti Lava


Legendarni kiosk K67, katerega so pred časom skupaj sestavili dijaki Srednje šoli za storitvene dejavnosti in logistiko ŠC Celje, nadaljuje svoje popotovanje po Celju. Njegova naslednja postaja bo Mestna četrt Lava.

Na ploščadi pred prostori tamkajšnje mestne četrti bo kiosk začasno domoval v družbi panojske razstave Moje mesto / MČ Lava, ki jo pripravljajo v Muzeju novejše zgodovine Celje. Odprtje razstave in predstavitev kioska K67 bo v torek, 20. avgusta, ob 18. uri. Ob muzeju pri organizaciji dogodka sodelujeta še Društvo Tendence in Mestna četrt Lava.

Na razstavi bo predstavljena fotografska dediščina Mestne četrti Lava, ki jo hranijo v Muzeju novejše zgodovine Celje. Prva tovrstna predstavitev Moje mesto, ki je z muzejskim foto gradivom prikazala nastanek, zgodovino in življenje ene od celjskih mestne četrti, je bila spomladi razstava o Mestni četrti Hudinja. Avtorica obeh razstav je Darja Jan, muzejska svetovalka v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Ob razstavi o MČ Lava želijo v muzeju z občani še dodatno zbrati fotografsko gradivo in zabeležiti zgodbe soseske.

Naselje Lava 1977 (foto: Drago Medved)

V kiosku K67 pa bo prikazana idejna zasnova nastanka Mestne četrti Lava, ki je bila ustanovljena leta 1978, ko se je prejšnja večja krajevna skupnost Ostrožno razdelila v novi krajevni skupnosti.

Razstava in kiosk bosta v MČ Lava na ogled do 22. septembra 2024.

Dogajanje ob gostovanju razstave MNZC in kioska K67 v MČ Lava pa bo v soboto, 7. septembra, popestril še poseben dogodek, na katerem bodo predvidoma sodelovali nekateri znani celjski arhitekti in drugi gostje, ki bodo govorili o preteklosti, nastanku naselja in viziji prihodnosti MČ Lava.

Kiosk K67, ki je kultni slovenski industrijski oblikovalski izdelek arhitekta Saše J. Mächitga, je v svoji restavrirani verziji s sodelovanjem Mestne občine Celje in Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Šolskega centra Celje zaživel v novi podobi.

Kiosk kot stalni prostor začasne rabe s selitvijo po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih postaja glasnik urbanega dogajanja in nagovarja ljudi k soustvarjanju mestnega javnega prostora.