Seviqc v Celju: od baročne glasbe z orientalskimi vplivi do viola da gamba


V okviru festivala stare glasbe Seviqc, ki ta čas poteka v Celju in z uvodnega koncerta katerega smo že obsežno poročali, je v soboto v Narodnem domu nastopila zasedba slovenskih glasbenikov  Baroque Arabesque, v ponedeljek pa je v Stari grofiji nastopil britanski glasbenik Richard Boothby, specializiran za izvajanje glasbe na viola da gamba.

Baroque Arabesque žanjejo odlične kritike uglednih medijev in ves čas utrjujejo sloves izjemne glasbene zasedbe. Nedavno izdana zgoščenka ansambla je bila nominirana za nagrado ICMA (International Classic Music Award).

Zasedba spretno združuje raznolikost evropskega baroka, orientalske glasbe in sefardskih pesmi ter ustvarja očarljivo glasbeno doživetje. Z bogato domišljijo in predanostjo raziskujejo glasbena ozemlja in dajejo novo življenje baročni glasbi v sožitju z orientalskimi vplivi.

Baroque Arabesque je slovenska zasedba, ki se ukvarja z interpretacijo in izvedbo baročne glasbe. Skupina združuje vrhunske glasbenike, specializirane za historično izvajalsko prakso, kar pomeni, da igrajo na inštrumentih iz obdobja baroka ali na njihovih replikah, ter upoštevajo stilistiko in tehnike izvajanja iz tega časa.

Njihov repertoar vključuje dela skladateljev, kot so Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi in drugi mojstri baročne glasbe. Poseben poudarek dajejo tudi manj znanim delom in skladateljem iz obdobja baroka, kar prispeva k bogatenju repertoarja in ponuja občinstvu vpogled v širino in raznolikost baročne glasbe.

Za ljubitelji stare glasbe pa je še en čudovit večer. V Stari grofiji je v ponedeljek zvenela magična viola da gamba Richarda Boothbyja iz Velike Britanije. Izjemni glasbenik je zaigral 12 solo fantazij za violo da gamba nemškega skladatelja Georga Philippa Telemanna.

Vir foto: FB profil MO Celje

Koncerti se bodo nadaljevali vse do zaključnega v cerkvi sv. Danijela, ko bosta ponovno nastopili Adriana Alcaide na violini in Ana Marija Krajnc na čembalu.

Poglejte še:

Festival stare glasbe Seviqc v Celju se je začel z izjemnim koncertom Bachovih violinskih sonat (video)