Sredi mesta že drugič praznovali dan, posvečen zavetniku Celja


Sredi mesta je se odvil že 2. Maksimilijanov dan, ki je posvečen sv. Maksimilijanu Celjskemu, škofu in mučencu ter zavetniku Celja.

Na Glavnem trgu se je v soboto odvil 2. Maksimilijanov dan, katerega namen je ozaveščanje o izjemnem zgodovinskem dejstvu, ki je gradnik kolektivne identitete mesta. Organizatorji so za obiskovalce pripravili pestro dogajanje, ki je vključevalo likovno ustvarjanje, kulinarično ponudbo, lov za zakladom, razstavo na prostem, Maksimilijanovo knjigo vpisov ter točke srečanja z izbranimi peninami pri mestnih ponudnikih, ozračje pa so zapolnili prijetni zvoki glasbe.

Vir foto: moj_foto

V programu so sodelovali Celjani vseh generacij, prav tako pa je bilo dogajanje namenjeno tako mladim, kot tudi malo starejšim.

Da se je dogodek odvil 12. oktobra, ni naklučje. Takrat namreč sv. Maksimilijan Celjski goduje. Bil je celjski škof, ki je v Rimu postal duhovnik in se po dolgih letih službovanja vrnil v takratno Celeio. Kljub grožnjam in pozivom naj se priključi poganski veri, je vedno ostal zvest krščanstvu, zaradi česar so ga obglavili. Truplo so skrivoma pokopali ob mestnem obzidju, kjer sedaj stoji cerkev Svetega Maksimilijana.

Vir foto: moj_foto