Srednjeveški dan na nekdanjem gospostvu grofov Celjskih (foto, video)


Grofje Celjski so bili svoj čas mogočna rodbina, s posestvi širom današnjega slovenskega, pa tudi hrvaškega, madžarskega in avstrijskega ozemlja. Manj pa je znano, da predniki grofov Celjskih, Žovneški gospodje, leta 1341 grofovskega naziva niso prejeli na posest v Celju, temveč jim je takratni vladar, da ne bi razjezil Habsburžanov, za grofijo določil posestva gospostva Lemberg pri Šmarju pri Jelšah, ki so bila fevd krške škofije.

Lemberg pri Šmarju je je bil v času poznega srednjega veka pomembno območno središče, v trgu sta cveteli trgovina in obrt, obdajalo pa naj bi ga več gradov.

In prav v Lembergu pri Šmarju, kakšnih 25 km iz Celja, je lokalni Zavod za turizem pripravil že sedmi Srednjeveški dan. Dogodek, ki vsako leto privabi številne obiskovalce, je tudi tokrat poskrbel za pravo srednjeveško vzdušje, kjer so se ljudje lahko podali na edinstveno potovanje v preteklost, polno slikovitih prizorov iz viteških časov, tradicionalnih jedi ter plesa.

Srednjeveški dan, ki je namenjen ohranjanju bogate kulturne dediščine Lemberga in njegove zgodovinske vloge v širši regiji, je bil poln različnih aktivnosti.

Bogat program je bil skrbno zasnovan in je ponujal nekaj za vsakogar. Obiskovalci so lahko uživali v povorki grajske gospode, ki jo je spremljala konjenica. Sledil je srednjeveški ples, kjer so plesalci v tradicionalnih kostumih obujali zgodovino.

Povorka je poskrbela za slavnostno otvoritev:

Eden izmed vrhuncev dneva so bile napete srednjeveške borbe vitezov, ki so prikazale veščine bojevanja iz tistih časov. Atraktivne so bile tudi srednjeveške konjeniške borbe, kjer so spretni jezdeci prikazovali svojo natančnost.

Foto: David Valant
Pester spremljevalni program in srednjeveška tržnica

Na srednjeveški tržnici so lokalni podjetniki in obrtniki ponujali svoje ročno izdelane izdelke, od tradicionalnih oblačil in orožja do umetniških stvaritev ter unikatnih spominkov. Hkrati je potekala tudi lemberška razprodaja starin, kjer so obiskovalci lahko kupili starinske predmete, ki so še dodatno poudarili avtentičnost srednjeveškega vzdušja.

Srednjeveška tržnica. (Foto: David Valant)

Društvo Šentlok je organiziralo tudi lokostrelsko tekmovanje, ki je obiskovalce spomnilo na srednjeveške veščine preživetja, poleg tega pa se je odvilo tudi tekmovanje v peki lemberške mlinčne potice.

Dogodek je bil še posebej privlačen za družine z otroki. Poleg vožnje s kočijo in ježe ponijev, so si lahko otroci ogledali tudi gledališko predstavo ter plesni spektakel Ronje Štrukelj na zračni svili, kar je bil svojevrsten spektakel tudi za odrasle.

Ronja Štrukelj na zračni svili:

V slikarski delavnici so se otroci lahko preizkusili v ustvarjanju lastnih umetnin, pri vedeževalki pa izvedeli, kaj jim prinaša prihodnost. Poleg srednjeveškega dogajanja so se obiskovalci lahko udeležili tudi vodenega ogleda po muzeju na Rotovžu.

Več o samem dogajanju pa v bogati fotogaleriji na Kozjansko.info.

Fotogalerija: David Valant