Srednjeveški dan na Starem gradu Celje 2024 (foto)


Grad Celje, kot se je imenoval svoj čas, ima več kot 700. letno zgodovino in je na hribu nad Celjem stal še preden so ga za svoje domovanje vzeli sloviti grofje Celjski.

Na njegovem dvorišču so se zato v poznem srednjem veku nedvomno odvijali prizori, kot jih v modernem času prikazujejo posnemovalci običajev in navad prebivalcev srednjega veka.

Minuli vikend so nekaj tega prikazali na Srednjeveškem dnevu na Starem gradu Celje.

“Po navdihu srednjega veka, resničnih epov, srednjeveških mojstrov in viteških pustolovščin bomo ustvarili drzne in zanimive predstave. V tokratnih predstavah ne bo šlo le za mečevanje in igre. Za zabavo bodo poskrbeli akrobati in žonglerji, med znamenitim viteškim turnirjem pa boste izgubili dih. Vse to v pravem srednjeveškem in zabavnem vzdušju,”

S temi besedami so v Zavodu Celeia vabili obiskovalce na svojo prireditev. Dodali so, da bodo prvič v Sloveniji uprizorili nenavadno partijo šaha: kombinacijo zgodovinskega mečevanja in gledališča v starinskih kostumih. V epskem programu bo sodelovalo več kot 35 nastopajočih, ki bodo razburljiv boj dveh možganov prenesli na veliko šahovnico. Dramatični preobrati, upodobljeni z živimi figurami, razburljivi boji, glasba in čudoviti kostumi.

Kako so vabljiv opis prenesli v dejanskost, si oglejte v spodnjih fotografijah z dogodka, ki so jih objavili na FB profilu Starega gradu Celje, če njegove pristnosti seveda minulo soboto niste preverili na licu mesta v živo:

Vir foto: FB profil Stari grad Celje