Aeroklub Celje z državnim prvakom v jadralnem letenju


Aeroklub Celje se lahko pohvali z državnim prvakom v jadralnem letenju, in sicer v klubskem razredu. Na nedavnem državnem prvenstvu, ki so ga gostili na Ptuju, je v omenjeni kategoriji to uspelo Marku Travnerju.

Dogodka se je skupaj udeležilo 40 pilotov jadralnih letal iz 11 slovenskih aeroklubov, ki so tekmovali v klubskem in odprtem oz. mešanem razredu.

Mark Travner na najvišji stopnički; vir foto: AK Ptuj

Travner je bil najboljši z letalom DG-300. Na začetni preizkušnji je prejel maksimalno število točk in tudi sicer odlično odvozil naloge, tako da je na koncu zbral 2.962 točk, 249 več od podprvaka Viktorja Bečana.

Med 18 piloti, ki so uradno tekmovali v tej kategoriji, sta sodelovala še dva člana Aerokluba Celje, in sicer Andraž Grat, ki je zaključil na 8. mestu, Maj Pinter pa je bil 16.

Dodajmo, da je Travner od aprila predsednik komisije za jadralno letenje pri Letalski zvezi Slovenije.

Pogled na jadralna letala; foto: Luka Hojnik

Kot so zapisali organizatorji, ki v letošnjem letu obeležujejo 70-letnico kluba na Ptuju, vreme ni bilo idealno, kljub vsemu pa jim je uspelo izpeljati štiri tekmovalne dni, tri v ravnini in enega proti zahodu, v Alpe: “Veseli smo, da je tekmovanje potekalo varno, da so se vsi izvenletališki pristanki končali brez poškodb letal ali pilotov ter da je na letališču vladalo prijetno, sproščeno vzdušje, v katerem smo se, upamo, vsi dobro počutili.”

V odprtem razredu je Miha Berginc končal na četrtem mestu. Prva tri mesta so zasedli predstavniki Alpskega letalskega centra Lesce, Berginc pa je za medaljo z 2.485 točkami zaostal le 21 točk. Zadnjo nalogo je opravil najbolje izmed 17 udeležencev.

Erazem Polutnik je končal na 8., Miha Peperko na 9., Peter Pirc pa na 14. mestu.

Podrobnejši rezultati

Povezava k fotogaleriji

Jadralno letenje velja za eno najbolj varnih letalskih dejavnosti. Podrobneje se je o tem športu, ki ima domovinsko pravico tudi v Celju razpisala Kaja Kovše za Kajuh Press I. gimnazije v Celju.

Preberite njen prispevek: Kako ostane v zraku, če pa nima motorja?

Preberite tudi:

Aqualuna, Thermana Laško, Terme Čatež, Ptuj ali čez mejo … kam ugodno na kopanje