Bartelme Slovenijo popeljala v četrtfinale evropskega prvenstva


Mlade slovenske košarkarice merijo moči v Litvi na evropskem prvenstvu do 20 let. Slovenske so se po zmagi nad Švedsko (54:62) prebile v četrtfinale, kjer se bodo pomerile z Nemčijo. V slovenskem taboru sta prisotni tudi celjski igralki Kim Žibert in Lea Bartelme, ki je bila doslej na prvenstvu najpomembnejši člen Slovenije. 

Slovenke so skupinski del prvenstva odprle s porazoma proti Franciji (70:49) in Latviji (60:66). Sledila je zmaga proti domačinkam iz Litve (80:58), ki je Slovenijo popeljala v osmino finala.

Tam so se mlade slovenske reprezentantke udarile s Švedsko. V prvi četrtini so si nasprotnice priborile osem točk prednosti, a so Slovenke v drugi četrtini dvignile nivo igre in poravnale izid še pred odhodom na odmor.

V zadnjih dveh četrtinah so z borbeno igro prevzele vodstvo in si z rezultatom 54:62 priigrale mesto v četrtfinalu, kjer jim bo v petek ob 14.30 nasproti stala nemška reprezentanca.

Celotna tekma Švedska – Slovenija:

V slovenskem taboru je izstopala košarkarica celjske Cinkarne Lea Bartelme, ki je 10 točkam dodala še 13 skokov in pet podaj. Kim Žibert tokrat ni nastopila.

Lea Bartelme in Elena Lazarević, v ozadju tudi Kim Žibert. (Foto: KZS)

Vsestranska Bartelme ima v svoji ekipi najboljše povprečje v točkah (10,8), skokih (8,5) in tudi podajah (5). Proti Franciji je dosegla 11 točk, pet skokov in šest podaj, proti Latviji 12 točk, šest skokov in tri podaje, proti Litvi pa 10 točk, 10 skokov ter šest podaj.

Žibert je nastopila proti Litvi, uspešno zadetemu metu za tri točke pa je dodala še asistenco.