Botolin se je približal meji 4 minute na miljo, na SP do 20 let tudi Celjanka


Kladivarjev atlet Vid Botolin je v soboto nastopil na mednarodnem atletskem mitingu v škotskem Stirlingu, kjer je bila na sporedu le ena disciplina, in sicer tek na miljo. Tekači in tekačice so se sicer pomerili v kar 32 skupinah.

Botolin je nastopil v drugi najmočnejši, kjer je s časom 4:01,99 osvojil osmo mesto. Za državnim rekordom Bekima Bahtirija je zaostal dobre tri sekunde. Bahtiri je pred natanko 30 leti v Linzu tekel 3:58,89.

Po tekmi je Botolin povedal: “Dobro sem se boril, a zadnjih 200 metrov me je kar precej pobralo. Naredil sem vse po planu, tako da sem zadovoljen. Cilj je bil sicer rezultat pod štirimi minutami, a glede na vse okoliščine, bilo je tudi precej hladno, moram biti zadovoljen. V čast mi je bilo teči s tekači, ki imajo na teh razdaljah že precej boljše rezultate.”

V njegovi skupini je s časom 3:56,28 zmagal Nizozemec Rick Van Riel, v najhitrejši pa Američan Cooper Teare, ki je tekel 3:53,09.

Kladivarjevka v Peruju
Slovenska zasedba v Peruju; vir foto: AZS

V konkurenci več kot 1700 atletov in atletinj iz 134 držav sveta bo na svetovnem atletskem prvenstvu do 20 let v Peruju nastopilo 16 slovenskih atletov, ki se bodo borili za čim boljše uvrstitve, cilj naše odprave pa je osvojitev medalje. Na igrah bo nastopila tudi Tia Tanja Živko iz celjskega Kladivarja.

Živko ima medaljo z lanskega olimpijskega festivala evropske mladine, v Peruju pa jo čaka še precej močnejša konkurenca kot v Mariboru, a uvrstitev v finale teka na 1500 metrov je zanjo realna opcija.

Tia Tanja Živko; foto: Peter Kastelic/AZS

17-letna atletinja, ki je doslej dosegla številne mladinske državne rekorde, je pred nastopom sporočila: “Vesela sem, da je prišel ta trenutek, ko je prvenstvo tik pred nami. Cilj je definitivno osebni rekord (4:19,80, op.p.) in vse bom naredila, da se uvrstim v finale. Kako se bo dejansko izteklo, pa bomo videli. Sem pa vsekakor vesela, da je prvenstvo daleč od doma, saj je to še poseben čar, dobila bom nove izkušnje, kar je tudi pomembno.”

Njen nastop je na sporedu nocoj ob 23.40 po slovenskem času.