Celjani v vročih razmerah za evropsko jesen z nepredvidljivim Pjunikom, kjer jedro sestavljajo Brazilci


Nogometaši Celja se bodo v četrtek ob 18.00 v zadnji fazi kvalifikacij za Konferenčno ligo v armenski prestolnici pomerili s Pjunikom. Celjani so v tem dvoboju favoriti, toda armenski prvaki vsekakor ne bodo lahek zalogaj, česar se zavedajo tudi v celjskem taboru. 

Celjani so se v Armenijo odpravili z dobro popotnico. V ljubljanski Stožicah so remizirali z Olimpijo (2:2), ki v letošnji sezoni še ne pozna poraza in kaže izvrstno formo.

“Po tekmi na Irskem smo se dobro pobrali in proti Olimpiji pozitivno odigrali. V igri so bile vidne nekatere ideje, ki jih trener zahteva in mislim, da gre sedaj na bolje,” je tekmo z Ljubljančani, kjer so Celjani dvakrat nadoknadili zaostanek, na kratko opisal David Zec.

Varovanci Alberta Riere imajo še tretjo, zadnjo priložnost v tem poletju, da si prvič v zgodovini kluba zagotovijo evropsko jesen. Prvo so zapravili proti Slovanu iz Bratislavu, drugo dokaj nepričakovano proti irski zasedbi Shamrock Rovers.

“Imeli smo dve zaključni žogici, da si Evropo že predčasno priborimo, ampak nima smisla gledati za nazaj, je kar je. Fokusirati se moramo na Pjunik in na napredovanje v Konferenčno ligo,” pravi celjski branilec Zec.

Vrednost celjske zasedbe je dvakrat višja 

Celjsko moštvo je na portalu Transfermarkt ocenjeno na dobrih 13 milijonov evrov, medtem ko vrednost nogometašev Pjunika znaša šest milijonov evrov. A to seveda ne igra prave vloge, saj je bila ekipa iz Irske, ki je izločila Celjane, ocenjena na štiri milijone evrov.

V taboru armenskih prvakov je precej tujih igralcev – kar 20. “Analize še nismo opravili, ampak kolikor sem slišal imajo veliko tujcev – Brazilcev in Portugalcev. Mislim, da so dinamična ekipa, zato bo zanimivo,” dodaja občasni slovenski reprezentant Zec.

David Zec ob osvojitvi naslova državnih prvakov 2023/24. (Foto: David Valant)

Pjunik je na svoji evropski poti klonil proti Dinamu iz Minska, izločil pa Strugo in Ordabasij. Da v svetu armenskih klubov nogomet ni španska vas, dokazuje tudi Noah, ki je v evropskih kvalifikacijah presenetljivo izločil AEK iz Aten.

Napovedi kažejo, da bo temperatura na Republikanskem stadionu Vazgen Sargisjan v času tekme (20.00 po njihovem lokalnem času) znašala ekstremnih 32 stopinj Celzija.

A Zec se na to ne izgovarja: “Tudi za njih bodo enaki vremenski pogoji. Mi moramo delati to, kar bomo sestavili kot idejo na igrišču, in mislim, da bomo prišli do zmage. Mi gremo vsako tekmo na zmago, moramo odigrati čim boljšo tekmo.”

Bodo pa Celjani nastopili močno zdesetkani, trener Riera namreč nima na voljo Marka ZabukovnikaTamarja Svetlina, Aljaža KreflaKlemna NemaničaMarca DulceArmandasa Kučysa in Nejca Ajhmajerja.