Celjske košarkarice z Američanko nadomestile odhod svoje igralke v ZDA; cinkarnarke odlične na EP


Po nedavnem odhodu Sophie Gbemuotor v ameriško študentsko NCAA ligo so pri Ženskem košarkarskem klubu Cinkarna Celje angažirali novo igralko.

Dogovor so sklenili s 23-letno košarkarico Caylo King iz Združenih držav Amerike. 184 centimetrov visoka igralka v Slovenijo prihaja iz ene najbolj prestižnih ameriških univerz Virginie Tech, s katero je v lanskem letu zaigrala tudi na zaključnem turnirju NCAA lige ter osvojila naslov prvakinje konference ACC (Atlantic Coast Conference).

Kot so sporočili iz ŽKKCC se Virginia Tech od leta 2001 naprej lahko pohvali z devetimi košarkaricami, ki so bile izbrane na draftu ameriške profesionalne WNBA lige, trenutno pa je med vsemi več kot 330 univerzami prve divizije NCAA lige rangirana na izjemno visoko 13. mesto.

Cayla King je v svoji zadnji študentski sezoni v povprečju dosegala 7,1 točk in 3,1 skokov na tekmo. Je specialistka za obrambne naloge, odlikuje pa jo tudi izjemen met za 3 točke. V svoji študentski karieri je zadela 293 trojk.

Cayla King je ob podpisu pogodbe s celjskim kolektivom sporočila: »Navdušena sem, da se bom lahko pridružila temu trofejnemu klubu. Komaj čakam, da postanem del zmagovalnega programa, ki ga že dolga leta vodi trener Damir Grgić. Veselim se spoznavanja z novimi soigralkami, trenerji in ljudmi v klubu. Pripravljena sem na trdo delo in verjamem, da nas čaka odlična sezona.«

Damir Grgić, trener ŽKK Cinkarna Celje, je ob tem povedal: »Po odhodu Sophie Gbemuotor in glede na dejstvo, da se bodo nekatere igralke, ki so še v fazi rehabilitacije, vrnile šele v toku sezone, smo bili primorani zakrpati nastalo vrzel v igralskem kadru. Gbemuotorjeva je bila, kar se tiče obrambnih nalog, ena naših ključnih igralk, zato smo iskali igralko, ki jo bo lahko nadomestila v tem segmentu igre, ob tem pa ima Cayla svoje kvalitete tudi v napadu. Izjemno smo ponosni, da je košarkarica iz tako ugledne univerze, ki v ligi NCAA sodi v sam vrh, za prvi evropski klub izbrala ravno Cinkarno Celje.«

Celjanke z lepimi dosežki na EP

Dodajmo, da so se na nedavnem kadetskem evropskem prvenstvu v Miškolcu na Madžarskem v določenih kategorijah med 10 najboljših posameznic uvrstile tudi nekatere članice Cinkarne Celje.

Kapetanka slovenske izbrane vrste Nika Ocvirk je bila s povprečjem 13,9 točke na tekmo 8. strelka evropskega prvenstva in najboljša strelka slovenske reprezentance. Ota Požin se je v odstotku meta iz igre (60 % – 9/15) ter odstotku meta za 2 točki (70 % – 7/10) zavihtela na visoko 3. mesto, Mia Jančič pa je bila ena izmed 17 igralk, ki so na prvenstvu proste mete izvajale 100 odstotno (4/4).