Klara Lukan se v Parizu ni prebila v finale, danes dva celjska nastopa: Guček v repasaž, Šutej v finale


Kladivarjeva atletinja Klara Lukan je na olimpijski igrah opravila prvi nastop, danes pa bosta nastopila še dva atleta celjskega kolektiva.

Lukanova je v teku na 5000 metrov v drugi skupini na stadionu zasedla 12. mesto in se s časom 15:09,61 in skupno 22. izidom ni uvrstila v finale: “Hvaležna sem, da se bila lahko deležna tega fantastičnega vzdušja, svoja osebna pričakovanja sem vsekakor izpolnila. Lahko rečem, da nisem navajena teči v koloni oziroma v njenem ozadju. Doma imam predvsem solo teke, tukaj pa je drugače, saj je zbrana elita. Super izkušnja je bila, pa tudi čas je bil v številkah, ki jih tečem v letošnji sezoni.”  Pred njo je še nastop na 10-kilometrski razdalji.

Danes bosta slovenske barve zastopala še Tina Šutej v skoku s palico in Matic Ian Guček v teku na 400 m ovire. Glede na na njune letošnje dosežke in imata lepe možnosti za napredovanje. Ob 10.05 bo v prvi skupini tekel Guček, Šutejeva pa bo nastope začela ob 10.40.

Matic Ian Guček na startu na letošnjem EP v Rimu; foto: Peter Kastelic / AZS

Prvi je pred tekmo dejal: “Trenutno se dobro počutim in sem pripravljen na tekmo. Julija sicer nisem delal po načrtu zaradi vnetja tetive. Kljub temu sem pripravljen za dober izid. Komaj že čakam, da pred polnim stadionom nastopim na največjem tekmovanju v atletiki.”

Tina Šutej; foto: Peter Kastelic/AZS

V zadnjem času je Šutejeva imela precej preglavic s poškodbami, pred pariško tekmo pa je povedala: “Letošnje leto mi res ni naklonjeno, edino pravo tekmo sem imela v Dohi na diamantni ligi v začetku maja, potem je prišel Marakeš. Ko sem se pozdravila pa je sledila poškodba. Veliko negativnih stvari je bilo, a smo s pravimi odločitvami vse obrnili v pravo smer. V Parizu sem imela dva skakalna treninga, tako da se tudi občutki za skoke vračajo. Za zdaj pa razmišljam le o kvalifikacijah in preboju v finale.”

Dodano naknadno:

Guček je s časom 50,30 sekunde, kar je slabi dve sekundi slabše od njegovega letošnjega državnega rekorda, v svoji skupini zasedel zadnje, 7. mesto. Priložnost za napredovanje bo imel v jutrišnjem repesažu.

Tina Šutej je v prvem poskusu preskočila 440 centimetrov in kasneje trikrat podrla letvico na 455 cm. Vseeno je bilo to dovolj za finale, ki bo v sredo ob 19. uri.

Preberite tudi:

Z olimpijskega festivala Pariz 2024 v Celju (foto, video)