Najprej predstavili kolesarko Celje-Štore-Šentjur (video), danes otvorili še odsek proti Žalcu


V septembru se odpirata odseka dolgo pričakovane kolesarske povezave Žalec – Celje – Rogatec. Danes so slavnostno otvorili kolesarsko stezo od Celja do Žalca, o čemer si boste obširno foto-reportažo na Celje.info ogledali v kratkem. 15. septembra pa bo odprt še odsek, ki iz Celja zavije vzhodno proti Kozjansko-Obsoteljskem.

Pred slavnostno otvoritvijo nove kolesarske povezave Celje-Štore-Šentjur so v Štorah organizirali novinarsko konferenco, kjer so predstavili sedaj že dokončan projekt in poudarili pomen kolesarskih prog.

Na novinarski konferenci so spregovorili direktorica RRA Savinjska Bojana Stopinšek, župan Občine Šentjur Marko Diaci, župan Občine Celje Matija Kovač, župan Občine Štore Miran Jurkošek in vodja sekcije za investicije v ceste na DRSI Tadej Mirkac.

Direktorica RRA Savinjska Bojana Stopinšek je o samemu začetku projekta povedala naslednje: “Takrat, ko smo pred 11 leti začeli z razmišljanjem o regijski kolesarski poti, smo imeli v državnem proračunu za Savinjsko regijo 300 evrov. Nobene črte na papirju, pa tudi nobenega zemljišča,” desetletje kasneje pa se lahko Celjani, Štorčani in Šentjurčani pohvalijo z odlično novo kolesarsko povezavo.

Bojana Stopinšek

Kot je povedala Stopinškova, je bilo tekom izvedbe projekta potrebnega ogromno usklajevanja med raznimi deležniki, v prihodnosti pa načrtujejo tudi kolesarske povezave iz Celja proti Laškem in Vojniku ter naprej proti Slovenskim Konjicam, od Mozirja proti Zgornji Savinjski in druge.

Dotaknila se je tudi promocijskega videa, ki so ga pripravili pred odprtjem in si ga lahko ogledate na koncu članka ter dodala, da bodo še naprej delali na promociji kolesarskih poti v regiji.

Šentjurski župan kolesarsko progo temeljito preizkusil že sam

Na konferenci je spregovoril tudi Marko Diaci, župan Občine Šentjur, po kateri se vije 2,6 kilometrov kolesarske proge. Župan je iz svojih izkušenj, progo je namreč prevozil že okoli 50-krat, o novi pridobitvi povedal naslednje: “Za našo občino je to velika pridobitev. Kolikor poznam razmere na terenu, so tudi ljudje z njo zelo zadovoljni. Trasa je res lepa,” in iz svojih izkušenj dodal, da lahko po vožnji čez Prožinsko vas opazujete čudovite sončne vzhode in zahode.

Marko Diaci

Ob tem je povedal, da je trasa, ki od Celja do Šentjurja meri slabih 12 kilometrov, primerna za vse kolesarje.

Za konec je izrazil tudi svojo željo, da bi pri tovrstnih projektih v naši državi malo manj komplicirali ter za vzor predstavil Avstrijo, kjer podobne projekte izvedejo z veliko manj napora, veliko hitreje in dosti bolj enostavno.

Vrednost projekta slabih 9 milijonov evrov

Pogodbena vrednost projekta gradnje 11,6 kilometrske trase kolesarske proge Celje-Štore-Šentjur je bila 8,8 milijona evrov. Iz podnebnega sklada in Evropskega sklada za regionalni razvoj je bilo zagotovoljenih 5,4 milijona evrov, še dodatne 3 milijone pa je prispevala direkcija.

Pri gradnji je sodelovala tudi Občina Štore, ki je iz občinskega proračuna sofinancirala gradnjo Godčevega mostu v vrednosti približno 280 tisoč evrov.

Slavnostna otvoritev kolesarske proge, katere se bo udeležila tudi ministrica Alenka Bratušek, bo 15. septembra v Šentjurju. Več o programu na dan odprtja preverite tukaj.

Trasa nove kolesarske proge