Odslovitev Popovića razpihuje dvom, da je NK Celje še na pravi poti


Čistka se je napovedovala, in čeprav je novi-stari trener Celjanov Albert Riera še pred dnevi zanikal, je odnesla tudi donedavnega kapetana ekipe, otroka celjskega kluba, Danisa Popovića.

Nogometni komentatorji ugotavljajo, da Rus Valerij Kolotilo z destabilizacijo do sedaj uspešnega projekta z upoštevanjem Rierinih muh prevzema novo dozo tveganja in hkrati povzroča dodaten nemir med celjskimi ljubitelji nogometa.

A nihče njemu in Špancu Rieri ne bo mogel ničesar očitati, če v četrtek premagajo irski Shamrock in si s tem zagotovijo evropsko jesene, ne glede na to ali bodo v zadnjem krogu za Evropsko ligo uspeli izločiti grški PAOK, ki ga je v kvalifikacijah za Ligo prvakov izločil švedski Malmö.

Štirje nogometaši se zaenkrat morajo posloviti od Celja, šušlja pa se še o nekaterih. Zagotovo Celje zapuščajo Gregor Bajde, Matic Vrbanec, Karlo Špeljak in tudi donedavni kapetan, 34-letni Denis Popović. Odslovitev slednjega je na omrežjih sprožilo precej negodovanja, nove dvome v to, da je ruski projekt v Celju še na pravi poti, pa tudi med nekaterimi komentatorji, ki spremljajo nogomet za slovenske medije.

V NK Celje vzgojeni vezist Denis Popovič se je po več letih tujine 2022 vrnil v Celje in odigral eno od osrednjih vlog pri osvojitvi naslova državnega prvaka. V Celju zelo priljubljeni nogometaš je v dveh sezonah za klub odigral 63 tekem, prispeval 11 golov in bil eden glavnih motorjev ekipe.

Da v morebitni odslovitvi Denisa Popovića vendarle je nekaj soli, se je dalo sklepati po besedah Alberta Riere po domači tekmi z irskim klubom Shamrock Rovers, ki so jo Celjani dobili z 1:0.

“Kdor bo hitro napredoval z nami, bo igral, kdor bo počasen, ne bo. To je nogomet. Ko se ustaviš in ne napreduješ, pride 17-letnik in prevzame tvoje mesto. Tako je to. Tudi sam sem želel igrati do 40. leta, a prišli so mlajši, ki so mi pokazali, da je čas za konec kariere,” je takrat dejal trener Celjanov. 

In res, dva dni pred povratno tekmo z Shamrockom so na klubski FB strani objavili naslednje obvestilo:

Komentator: Tvegana igra Valerija Kolotila: Rierine muhe so šle zelo daleč, Celje izgublja simpatije in podporo

Že vse od brce, ki jo je s strani celjskega kluba prejel uspešen prejšnji trener Damir Krznar, se med slovenskimi športnimi novinarji in komentatorji postavljajo vprašanja, ali je celjski projekt še na pravi, pozitivni poti, ali s takšnimi potezami ni nemara skrenil v nemirne vode. Po odslovitvi Popoviča se pomisleki še krepijo. Novinar Nogomanie Miran Zore je v svojem komentarju z zgornjim naslovom med drugim zapisal:

“Odločitev, da odreže domačega “fanta” in kapetana Denisa Popovića, je pred povratno tekmo s Shamrockom nov pretres v režiji Alberta Riere. Valeriy Kolotilo pa se je pod vse skupaj, ker je športni direktor Gennady Golubin to bolj na papirju kot v realnosti, kot vodja športne politike v klubu na koncu tudi podpisal. In s tem, ko je novi/stari trener v zelo neposrečenem trenutku začel nekakšno reformo ekipe, prevzel novo dozo tveganja.”

Ter še: “Če Valeriy Kolotilo gleda “širšo sliko” in zato sprejema takšne odločitve, potem bo verjetno toleriral še kakšen Rierin pretres, a če nedvomno zelo dobro plačani Španec ne bo v kratkem začel vračati z rezultati in igrami, se tvegana igra Rusu na čelu Celja na koncu morda ne bo izplačala.”

Kritični pa so tudi mnogi laični spremljevalci nogometa, tudi navijači NK Celja. Eden izmed njih, Marko Zorkowski je pod klubsko FB objavo o odslovitvi Popovića zapisal: Zadnja 3 leta, vsako sezono, več kot 20 tekem doma, nekaj tut zunaj… prej majn, pa vseeno, sem podpiral NK Celje, hodil na tekme… Po letošnjem poletnem dogajanju… Pa kaj se dogaja? Uničit vse, kar je delovalo super? Hvala za to kar je blo, za to kar je pa zdaj, ne hvala!”

Spet drugi pa opozarjajo, da Popović pri svojih letih ni bil več sposoben igrati na nivoju, ki se pričakuje pri slovenskem državnem prvaku, a da bi se od njega morali posloviti bolj dostojno, morda ob koncu minule šampionske sezone.

Celjani že v Dublinu

Kot kaže spodnji posnetek, so celjski nogometaši že pristali v Dublinu, kjer se bodo v južnem predelu mesta, imenovanem Tallaght, jutri zvečer pomerili s tamkajšnjim večkratnim irskim prvakom. Riera pred tekmo svari, da prednost ni dovolj visoka in da se na srečanju lahko zgodi marsikaj.

Če se bo zgodil nezaželeni scenarij za Celjane, jih v zadnjem kvalifikacijskem krogu za Konferenčno ligo čaka zmagovalec kazahstansko-armenskega obračuna Ordabasi– Pjunik.

Naš komentar: Riera na kritike lahko odgovori le z zmagami

Od rokohitrske in nič kaj taktno izpeljane vrnitve Alberta Riere na čelo članske ekipe NK Celje stvari nikakor ne potekajo na za klub najbolj idealen način. Okrog potez vodstva se dviguje prah, ki ga še podpihuje kontroverzni Španec s svojimi izjavami in potezami.

A kolikor poznamo Alberta Riero, kaj drugega od njega tudi ni za pričakovati. Prah je s svojo pojavnostjo dvigoval tudi v preteklosti, a ga uspešno pokrival z rezultati. In tudi v njegovem drugem mandatu v Celju ne more biti nič drugače: če bo Riera imel rezultat, in nedvomno vse, tudi tako imenovano “čistko” dela v dobri veri, da k njemu prispeva, mu bo, kot tudi predsedniku Kolotilu, odpuščeno vse, tudi netaktno slovo od dolgoletnega kapetana in ljubljenca navijačev Denisa Popovića.

Da v stremenju k uspehu v celjsko-ruski nogometni zgodbi ni prostora za sentimentalnost, smo se medtem že naučili.

Pa vendar, če jima bo spodletelo, je na kocki precej, mnogo več kot v preteklosti: na kocki je zaupanje v celoten Kolotilov projekt v Celju. Zaupanje, ki je bilo težko pridobljeno predvsem zaradi slabih preteklih izkušenj s tujimi “vlagatelji” v slovenski nogomet. V mestu z tako občutljivo nogometno kulturo bi to za klub lahko bilo usodno.

Preberite še:

ZPO pojasnjuje, zakaj Celjani igrajo na najslabšem igrišču, kar jih je videl irski trener