Po porazu NK Celje na Portugalskem: Riera priznava nemoč, komentatorji se strinjajo, da so jo Celjani še dobro odnesli


“V vsem so hitrejši,” je v trener NK Celje Albert Riera v enem stavku povzel bistvo poraza v 1. krogu Konferenčne lige proti portugalski Vitorii Guimaraes.

A kljub temu, da je bil tekmec aktivnejši in hitrejši v vseh pogledih, Riera svoje napadalno usmerjene filozofije ni spreminjal in mu tudi ni žal, saj bi po njegovem verjetno enako izgubili, če bi se “parkirali” v lasten kazenski prostor.

Komentatorji slovenskih športnih portalov so si enotni, da so bili Celjani na portugalskem nadigrani in da je poraz z 1:3 še spodoben glede na dogajanje na igrišču.

“Zdaj se začenja celjski šov,” je po zmagi nad Mariborom sredi septembra napovedal Španec na klopi Celjanov, Albert Riera. A šov bo še moral malo počakati, saj je od takrat izgubil tako v domačem prvenstvu proti Bravu, kot v 1. krogu Konfrenčne lige proti Vitorii.

In ravno sredin poraz je pokazal, da so Celjani še daleč od evropske ravni: »Prehitro smo izgubljali žoge, ko smo jo osvojili, smo zmogli le podajo ali dve, nato smo jo podarili tekmecu. Posledično smo morali veliko teči in ritmu nismo bili kos,«  je za Sportklub Riera analiziral dogajanje na igrišču in dodal:  “za slovensko ligo je ritem, ki ga trenutno igramo, dovolj, ko prideš v Evropo, pa vidiš, kakšna je dejansko razlika.

Albert Riera:  “Ne gre se za to, da nismo želeli, vse zasluge gredo Vitorii, ki je bila precej boljša od nas in si zaslužila to zmago.”

Kot pravi Španec, ni jezen in je to povedal tudi svojim nogometašem, saj tudi oni ne smejo biti jezni. Vitoria je po njegovih besedah boljša, ker pač igra v drugačnem ritmu, premore več kvalitete in preprosto igra na drugačen način. Ni šlo za taktične napake. “Vsi trije goli so bili podobni. V vsem so hitrejši. Denar ne kupi uspeha, a igrali smo proti ekipi, ki je petkrat dražja od nas.” ocenjuje Riera. In še: “Zato moramo sprejeti poraz in priznati, da je bila zmaga Vitorie več kot zaslužena. Nismo izgubili, ker bi bili slabi. Izgubili smo, ker je bila Vitoria boljša.”

Kaj pa, če bi se zaprli in igrali bolj previdno?  “Lahko sem samokritičen, lahko bi igrali obrambno, a tega ne morem zahtevati od igralcev. Verjetno pa bi tako enako izgubili, če bi se zbili v svoj kazenski prostor,” meni španski trener.

Celjani se morajo hitro pobrati, saj jih v nedeljo čaka štajerski derbi v Mariboru. Zanj Riera pravi, da nujno potrebujejo zmago, v prvenstvu si po njegovih besedah ne morejo privoščit novega spodrsljaja. “To je nogomet. Ni prostora za pretirana čustva. Gremo naprej. Vedno moraš iskati naslednji gol. Če vodiš ali zaostajaš,” je jasen Riera.

Komentatorji: festival naivnosti

Nad premierno predstavo Celja v ligaškem delu evropskih tekmovanj niso kaj pretirano navdušeni tudi športni komentatorji slovenskih spletnih medijev.

Kot je za Delo zapisal Nejc Grilc, so Celjani sicer v tekmo krenili pogumno, a nato drago plačali za neizkušenost, neodločnost, na trenutke tudi naivnost. “Pred nadaljevanjem evropske zgodbe v konferenčni ligi bo moral Albert Riera precej popraviti igro v obrambi, če želijo Celjani resno konkurirati za preboj v izločilne boje,” ocenjuje Grilc.

Da je bila tekma v Guimaraesu festival naivnosti in da Celjani v Evropi še naprej kažejo le šibke točke, je bi v svojem komentarju na Nogomanii kritičen Klemen Kos. “Celjani na Portugalskem niso pokazali ničesar, zaradi česar bi kateremu koli nevtralnemu opazovalcu izzvali vsaj malce radovednosti. Celjani so dajali vtis ekipe, ki želi igrati določen način nogometa, a ga v tovrstnih okoliščinah in proti takšnemu nasprotniku ne obvlada,” meni komentator. Kos dodaja, da so prednjačile predvsem težko dopustne napake, statično spremljanje izletov napadalcev Guimaraesov, neodločnost v ključnih duelih in popolna pasivnost. Še najboljši pa je bil rezultati, ki “se na papirju zdi znosen, čeprav v resnici ne pove, kakšna je bila dejanska razlika med obema ekipama.”

Da je Celje na Portugalskem krepko dobilo po grbi. pišejo tudi na portalu Planet Nogomet:  “Vitoria, ki so jo Štajerci lani izločili iz evropskih kvalifikacij, so tokrat nadigrali slovenskega prvaka. Ta je prejel tri gole in izgubil z 1:3, glede na videno pa bi lahko bila zmaga domačih še višja,” so enotni z ostalimi ocenjevalci dogajanja na tekmi.

Da je Celje igralo preveč statično, bojazljivo, brez prave kadrovske, evropske širine (na rezervni klopi zgolj 2 vratarja in 4 igralci, razen golmana Kolarja v tekmovanje niso prijavili niti nobenega mladinca), ocenjuje tudi celjski športni novinar Marko Cirman:

Kako naprej?

Recept, kaj morajo Celjani storiti, da bodo konkurenčni zelo prepričljivi Olimpiji v domačem prvenstvu in z naslednjimi tekmeci v Konferenčni ligi, je Albert Riera po izkušnji na Portugalskem že postavil: “Mi smo bili premalo aktivni, dvigniti moramo raven naše igre. In to velja tudi za državno prvenstvo.”

Tekma v Mariboru bo prva priložnost, da se napovedan celjski šov vendarle začne.

Preberite še:

NK Celje na Portugalskem proti Vitorii Guimaraes plačal davek neizkušenosti