Predsednik NK Celje kljub “nekoliko slabšem trenutku”, pred tekmo leta od navijačev pričakuje enotnost. Upravičeno?


Nogometni klub Celje je po za mnoge nerazumni in neetični zamenjavi uspešnega trenerja Damirja Krznarja s španskim povratnikom Albertom Riero zabredel v globoko krizo. Še nedavno šampionsko ekipo je v nedeljo doma z 0:3 osramotil donedavni drugoligaš Primorje, na mednarodni ravni pa so izpadli v zadnji kvalifikacijski krog za Konferenčno ligo, kjer so po slabi igri od armenskega Pjutnika srečno izgubili zgolj z enim golom razlike.

To jim ponuja rešilno bilko, s katero lahko v četrtek na domačem igrišču rešijo sezono, ki bo v primeru izpada proti Armencem že konec avgusta neizogibno lahko označena kot zavožena.

Zavedajoč se pomembnosti trenutka je vznemirjene navijače NK Celja preko spletne strani nagovoril rokohitrski predsednik kluba. Valerij Kolotilo. Od Celjanov pričakuje, da bodo, “nekoliko slabšemu trenutku” navkljub stopili skupaj in pokazali enotnost.

Ali so pričakovanja predsednika NK Celje do navijačev upravičena, komentiramo ob koncu članka.

Kolotilo je nagovor navijačev začel v ponižnem slogu:  “V imenu vodstva, strokovnega štaba in članske ekipe NK Celje vam izrekam iskreno zahvalo, da nam tudi ob nekoliko slabšem trenutku, ki je za šport, kot je nogomet, nekaj povsem običajnega, neomajno stojite ob strani, nas podpirate in ste najpomembnejši del naše skupne zgodbe.”

Neomajne podpore, ki jo v PR-ovsko zloščenem nagovoru predpostavlja Kolotilo, v resnici ni, saj se je tako Celje razdelilo glede njegovih rokohitrskih in na videz nepremišljenih potez, ki se klubu vračajo kot bumerang. Kljub temu lahko rečemo, da za del navijačev Kolotilova predpostavka velja in klub res podpirajo ne glede na težave, v katere je zabredel.

Da idila vendarle ni takšna, kot bi izhajalo iz prvega dela Kolotilove izjave, kaže njegovo nadaljevanje, v katerem izraža prepričanje, da bodo v četrtek navijači stali za klubom:

“Pred nami je izjemno pomemben teden, saj nas v četrtek čaka zgodovinska priložnost za našo prvo uvrstitev v skupinski del evropskega tekmovanja. Prepričan sem, da bo Celje stopilo skupaj in pokazalo enotnost. Kot smo v zadnjih treh sezonah večkrat dokazali, sem prepričan, da bomo tudi iz trenutne situacije izšli z dvignjenimi palci in nasmehi na obrazu.”

Če bi bil v to enotnost predsednik NK Celje tako prepričan, tovrstni poziv seveda ne bi bil potreben.

Gre za več kot zgolj za rešitev sezone

Da se je oglasil pred četrtkovo tekmo resnice, ali so Celjani po tem, ko so že zakockali možnost nastopa v Ligi prvakov in Evropski ligi, vendarle sposobni priboriti vsaj jesen v najnižjem mednarodnem klubskem tekmovanju UEFA, Konferenčni ligi, kaže, da se Kolotilo zaveda pomembnosti trenutka. Ne gre namreč samo za rešitev sezone, temveč za rešitev ugleda in zaupanja v njegov celoten projekt v Celju.

Oboje je namreč močno načel z neetičnim, in kot kaže zdaj, tudi nesmotrnim in škodljivim posegom v vodenje članske ekipe nogometnega kluba Celje, o katerem ni več smiselno izgubljati besed. Kot priča vse, kar je sledilo, je bilo vezno tkivo nogometne ekipe poškodovano še bolj kot je bilo za pričakovati, čeprav smo posledice predvideli tudi v našem prvem komentarju na to temo.

Španec Albert Riera ima, nespornemu trenerskemu znanju navkljub, hude težave ranjeno ekipo spraviti ponovno skupaj in iz nje ustvariti zmagovalni stroj, kar je donedavnega že bila.

Vsem dosedanjim sramotnim porazom navkljub, ki se jih je v Celju po vrnitvi Riere že kar nabralo, pa je dejstvo, da Španec lahko Kolotilu reši vse s četrtkovo zmagovito uvrstitvijo v Konferenčno ligo. V tem primeru bodo v trenutku pozabljene zablode minulih tednov, ekipo pa bo pretresel energetski impulz takšne moči, da jo lahko preokrene nazaj na zmagovito pot. Kljub vsemu namreč izgubljeno še vedno ni veliko: ne evropsko tekmovanje, še manj slovensko prvenstvo.

Rešitev iz brezna ali dokončen padec vanj torej visi na nitki ene same tekme. V dobro kluba in celjskega nogometa je zato poziv navijačem k enotnosti, da ne glede, kar si zdaj mislijo o početju vodstva celjskega nogometnega kluba, smiseln. Vsekakor pa se navijaška podpora, ne glede na končni razplet, ne more več enačiti z zaupanjem in vero v rusko nogometno zgodbo v knežjem mestu.