Riera nadaljuje čiščenje po ekipi: za Evropo odrezal dve letošnji slovenski okrepitvi


UEFA je danes objavila seznam nogometašev, ki so jih nogometni klubi prijavili za tekmovanje v Konferenčni ligi. Za svojevrstno presenečenje (ali pa tudi ne) je poskrbel NK Celje, ki mednje ni uvrstil poletni slovenski okrepitvi: Jošta Piška in Matijo Kavčiča.

Obenem so Celjani prijavili zgolj 22 nogometašev, čeprav je na voljo 25 mest, B seznam, namenjen mlajšim nogometašem, pa je ostal prazen.

Konferenčna liga se bo igrala v Celju, a ne bodo je igrali številni nogometaši, ki so jo pomagali priboriti. Precej jih je ekipo in klub že zapustilo, na čelu z donedavnim kapetanom Denisom Popovićem. Objava seznama registriranih nogometašev za to evropsko tekmovanje pa je presenetila še koga.

Na njem namreč ni kar nekaj članov prve ekipe, v oči pa bodeta predvsem dve imeni: brez mednarodnih nastopov bosta ostala poletni okrepitvi, 22-letni vezist Jošt Pišek in 27-letni levi bočni branilec Matija Kavčič.

Oba sta letos nastopala tako v kvalifikacijah za evropska tekmovanja kot v državnem prvenstvu. Kavčič, lani najboljši asistent 1. SNL, je v Evropi zbral 5 nastopov, 6 pa še v prvenstvu, Pišek pa 6 in 6, s precej večjo minutažo. A pod Riero se je na zadnjih evropskih tekmah že preselil na klop in proti Pjuniku skupaj odigral 78 minut. Prišlek iz Brava Matija Kavčič pa je proti Armencem odigral 14 minut prve tekme, medtem ko na drugi ni vstopil v igro.

Manj registriranih zaradi premalo domačih igralcev

Trener se je nedvomno znašel pred izzivom, da iz še vedno velikega kadra izbere 2 s pravico nastopa v Evropi. Pa vendar, Celjani bi sicer za Konferenčno ligo lahko registrirali 25 nogometašev, vendar pod pogojem, da so med njimi po kriterijih Uefe vsaj štirje v klubu vzgojeni nogometaši, sicer se število mest ustrezno zmanjša. V članski ekipi Celja pa je teh iz leta v leto manj, na prijavljenem seznamu zgolj 18-letni vratar mladincev Luka Kolar. Tako so lahko Celjani na Uefo oddali seznam zgolj z 22 nogometaši, izpadli pa so že omenjena Pišek in Kavčič, ter še nekateri iz članskega moštva: Samo Matjaž, Matko Obradović, Slavko BralićJahnoah Markelo in poškodovani Nejc Ajhmajer, odpisani Luka Menalo pa je klub tako ali tako že zapustil in bo kariero nadaljeval na Hrvaškem pri Rijeki.

NK Celje pod vodstvom Alberta Riere ima v času reprezentančnega premora skoraj 14 dni časa, da se pregrupira in ekipo postavi na nove temelje, ki so bližje Špančevi nogometni miselnosti. Prvenstvo bodo z 8. krogom nadaljevali v nedeljo 15. septembra doma proti Nafti, Konferenčno ligo pa bodo začeli 2. oktobra na Portugalskem pri Vitorii Guimaraes.