Riera prostor za napredek vidi v fazi branjenja, Drobne ogorčen nad pristopom po vodstvu


Nogometaši Celja so v dramatičnem zaključku tekme državnega prvenstva proti Muri z igralcem manj prišli do pomembne zmage s 4:3. Trener Albert Riera je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev, napredek pa vidi še v fazi branjenja. Na drugi strani je bil močno razočaran Oskar Drobne, ki je bil ogorčen nad pristopom Murašev po vodstvu z 0:2. 

Celjani so po zaostanku z 0:2 spisali popoln preobrat in zgolj v 12 minutah dosegli tri zadetke, na koncu pa so na domačem Stadionu Z’dežele slavili s 4:3.

Nora tekma v Celju postregla s sedmimi zadetki, rdečim kartonom, preobratom in zmago Celjanov

“Ta ekipa ima karakter. Brez karakterja ne moreš igrati nogometa, to je realnost. Igralci so verjeli v načrt in način igre, ki smo ga pripravili pred tekmo. Med samo tekmo, kljub zaostanku, nismo pretirano spreminjali načrta, naredili smo zgolj nekaj manjših prilagoditev. Vsekakor se moramo popraviti v fazi obrambe. Prejeli smo že kar 18 zadetkov, to je absolutno preveč, na tem moramo delati,” je bil kljub vsemu po zmagi zadovoljen Albert Riera, ki sicer precej raje zmaguje z 1:0 kot pa v tem primeru s 4:3.

Albert Riera (Foto: David Valant)

“Ne maram tekem, ko nimamo tekmo pod popolnim nadzorom. Prvi polčas smo dobro nadzorovali potek srečanja. Nekatere individualne napake so nas nato stale prejetih zadetkov, a to se v nogometu dogaja. Ljudje nismo stroji, tu je težko kaj popraviti. Bolj me skrbi zadnjih 10 minut, ko smo igrali z igralcem manj. Takrat bi morali določene situacije bolje odigrati, zato bomo delali tudi na tem,” dodaja Španec na klopi Celja.

Podobnega mnenja je bil tudi Aljoša Matko, strelec četrtega zadetka na srečanju z nogometaši iz Murske Sobote: “Slab začetek, prejeli smo dva zadetka iz naših napak, toda pokazali smo karakter. Pomembno je, da smo zmagali. Ves čas smo se skušali držati načrta. Po tistem prvem danem golu smo nekako vedeli, da bomo obrnili to tekmo. Vsi smo verjeli v to.”

Aljoša Matko. (Foto: David Valant)

Celjski krilni napadalec v letošnji sezoni ne najde forme iz lanske sezone, a kljub vsemu mu trener Riera še naprej zaupa. “Letos mogoče nimam takšne statistike kot lani, ampak ko daš na igrišču vse od sebe, te to včasih nagradi in upam, da bo tako tudi v prihodnje tako,” pa je dovolj samokritičen tudi Matko, ki se vendarle počasi prebuja, saj je na zadnjih petih tekmah v vseh tekmovanjih dosegel štiri zadetke.

Povratek Zabukovnika več kot dobrodošel

Celjani so v zadnjem obdobju kar nekaj časa morali igrati brez poškodovanega Marka Zabukovnika, ki sicer predstavlja enega izmed najpomembnejših členov Rierinega igralnega načrta. 23-letni vezist se je v celjsko zasedbo vrnil prav proti Muri, ko je v 66. minuti kot rezervist vstopil v igro in poskrbel še za dodatno zadovoljstvo v taboru Celjanov.

Mark Zabukovnik (Foto: David Valant)

“Njegov povratek je izrednega pomena. Igralec, ki nam veliko pomeni, je miren, razume igro in je odličen tudi, ko nima žoge v posesti. Takšni igralci ti dajo nekaj več, tudi ostale naredijo boljše,” hvale na račun Zabukovnika ni skrival Riera.

“To je kot, da hodiš bos, brez čevljev. Seveda boš prehodil določeno razdaljo, a brez čevljev boš bolj trpel kot z njimi. Enako je v našem primeru, povratek Zabukovnika nam olajša zadeve,” je nadaljeval Španec.

Na drugi strani močno razočaranje

Mura je v uvodni ure igre delovala organizirano, poleg tega pa si je proti aktualnim prvakom priigrala tudi lepo prednost z 0:2. Toda nato je sledil strm padec v črno luknjo, kar je razbesnelo trenerja Mure Oskarja Drobneta.

“Vstop v tekmo je bil dokaj dober, a ne najboljši, zgodaj smo posegli po menjavi. Drugi polčas smo dobro odprli, imeli možnost za 0:3. Možnost, da jih ponižaš pravzaprav, stadion jim je žvižgal, na koncu pa smo sami sebe premagali. Ostaja grenak priokus. Če dosežeš tri zadetke na gostovanju je enostavno tragedija, da ne osvojiš treh točk,” je bil po tekmi močno razoračan nekdanji trener Rogaške, ki je Slatinčane popeljal do pokalnega naslova.

Drobne je bil izredno nezadovoljen s pristopom svojih varovancev. “Če v treh tekmah ne narediš enega rumenega kartona … Če ti pustiš igralce, da vodijo žogo, streljajo, dajejo predložke … Če ti ne pokažeš strasti za zmago pri 0:2, potem se nimamo kaj za pogovarjati … Igra je, so pa določeni segmenti, ki so totalno na dnu. Ko ne gre, se hraniš z duelom. Stopiš skupaj. Enostavno tega nimamo.”

Oskar Drobne. (Foto: NŠ Mura)

Kot dodaja ne najde načina kako iz nogometašev izvabiti žar in željo po borbi. “Če te iskre nimaš v sebi, če nisi rojen z njo, če je ne nosiš, potem je ne moreš imeti. Ne vem, kako nekoga, ki ni borec, pripraviti v to, da bo borec. Imamo dobre nogometaše, a pristop ni pravi. Sam nisem navajen tega in to me zelo boli,” je pojasnil strateg Mure, ki se po 12. krogih nahaja na šestem mestu, šest točk za tretjeuvrščenimi Celjani.

Vizinger znova tresel mrežo v Celju, tokrat na nasprotni strani

“Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Na Celje smo se dobro pripravili, dobro smo odprli tekmo. Po drugem zadetku smo se mogoče malce preveč povlekli nazaj. Vemo, da znajo igrati in mi smo jim dali preveč prostora za igro,” je po porazu v knežjem mestu svoje misli strnil napadalec Mure in strelec uvodnih dveh zadetkov Dario Vizinger.

Dario Vizinger. (Foto: Simon Valant)

Hrvat je nekoč navduševal v celjskem dresu. V sezoni je 2019/20 je bil ob osvojitvi prvega naslova državnih prvakov eden izmed ključnih igralcev, ko je dosegel kar 23 zadetkov in prispeval 12 asistenc. Tokrat je dvakrat zatresel mrežo Celja.

“Posebno je bilo doseči zadetek proti nekdanji ekipi, toda to mi ne pomeni nič, pomemben je rezultat. Lepo pa se je bilo vrniti sem, kjer sem dobil prvo priložnost v Sloveniji,” je povedal Vizinger, ki se iz spoštovanja do nekdanjega kluba ni razveselil zadetkov.

Lestvico zagotavlja Sofascore