Znani so nasprotniki Celja v Konferenčni ligi


Celjski nogometaši so si prvič v zgodovini kluba zagotovili evropsko jesen. Po žrebu v Monaku so v Konferenčni ligi dobili tekmece za glavni del tekmovanja, ki bo tako kot v preostalih evropskih tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) od letos prenovljen.

Celjani so sinoči s 4:1 ugnali armenski Pjunik in se v skupnem seštevku dveh tekem (4:2) prebili v ligaški del Konferenčne lige.

Uefa je za sezono 2024/25 povsem prenovila prvi del tekmovanja. V Konferenčni ligi so klube glede na koeficiente razporedili v šest bobnov po šest ekip in vsakemu posebej po polavtomatskem žrebu namenili po enega tekmeca iz vsakega bobna.

Varovanci Alberta Riere, ki so bili v zadnjem bobnu, bodo gostovali v Sevilli pri Betisu, na Portugalskem pri Vitorii in na Cipru pri Pafosu, v Celje pa prihaja turški Bašakšehir, valižanski The New Saints ter poljska Jagiellonia.

Španski Betis poleg londonskega Chelseaja in Fiorentine sodi v ožji krog favoritov za končni naslov. Vitorio iz Guimaraesa je knežje mesto že uspelo spoznati, in sicer v lanskih kvalifikacijah za Konferenčno ligo, ko so bili uspešnejši Celjani. Pri Jagiellonii nastopa nekdanji član Celja, Dušan Stojinović, ki je s Celjem osvojil naslov državnih prvakov.

Slovenija bo imela prvič v zgodovini dva kluba v glavnem delu tekmovanja katerega od evropskih tekmovanj. Ljubljanska Olimpija se bo na domačih tleh pomerila z LASK-om iz Linza, Cercle Bruggejem in Larnejem, gostovala pa pri Heidenheimu, Jagiellonii in Helsinkih.

Do konca ligaškega dela tako vseh 36 ekip čaka po šest tekem, potem pa bo znano, kdo se bo uvrstil neposredno v osmino finala. Datumi tekem bodo znani v soboto.

Izločilni boji se bodo začeli 13. februarja, finale Konferenčne lige pa bo 28. maja prihodnje leto v Vroclavu. Od te sezone prehajanja klubov iz višjega ranga tekmovanj ne bo.