ZPO pojasnjuje, zakaj Celjani igrajo na najslabšem igrišču, kar jih je videl irski trener


Celjski stadion je gostil prvo tekmo tretjega kroga kvalifikacij za Ligo Evropa med Celjem in irsko zasedbo Shamrock Rovers. A namesto nogometne predstave so veliko pozornosti poželi katastrofalni pogoji na igrišču.

Tako trener Ircev Stephen Bradley kot tudi celjski trener Albert Riera nista skrivala svojega ogorčenja nad stanjem travnate površine, ki je bila po njunih besedah neprimerna za igranje na tako visokem nivoju.

ZPO Celje, ki upravlja s stadionom, za to krivi (pre)dolgo in (pre)staro travo, prav tako pa tudi razrast invazivne sorte, vroče vremenske razmere ter bolezen na travnati površini.

“Igrišče je res zelo slabo in grozovito. Najslabše igrišče, kar sem jih videl. Na tem nivoju ne bi smelo biti dovoljeno igrati na takšnem igrišču. V Tallaghtu (op. p. na stadionu Shamrocka) bo zaradi igrišča zagotovo boljša tekma,” je po tekmi v knežjem mestu dejal trener Shamrocka Stephen Bradley.

Njegovo mnenje je delil tudi celjski strateg Albert Riera, ki je bil še nekoliko ostrejši v svojih kritikah.

“Sramota je igrati evropske tekme v takšnih pogojih. Kdor je odgovoren za stanje igrišča bi moral vrniti denar gledalcem, ki so prišli na tekmo. Ogabno je igrati v takšnih pogojih,” je bil po minimalni zmagi nad Irci jasen Riera, strelec edinega zadetka Luka Menalo pa je potrdil, da je bil teren res katastrofalen.

Luka Menalo je v 34. minuti ugnal vratarja Shamrocka, pred katerim je bila močno načeta igralna povrišina. (Foto: David Valant)
Vzroki za slabo stanje igrišča

Pri ZPO Celje so nam pojasnili, da je glavni razlog za slabo stanje igrišča starost travnate površine, ki je enaka že več kot 20 let. Vzdrževanje je tako vsako leto zahtevnejše, težavo pa dodatno otežuje razrast invazivne sorte ‘poa annua’, ki ima plitek koreninski sistem in ni primerna za intenzivno uporabo na nogometnih igriščih.

Dodatno je k slabemu stanju prispevalo izredno vroče poletje, ki je močno vplivalo na slabšo regeneracijo igrišča. Travo pa je ob tem prizadela tudi bolezen, ki so jo pri ZPO Celje skušali omejiti s posebnim fungicidom.

“Žal nam bolezni, kljub naporom vzdrževalne službe, ki se je pri svojem delu posvetovala tudi z različnimi agronomi, ni uspelo omejiti do te mere, da posamezni deli travne ruše, kjer je bila bolezen najbolj prisotna, ne bi odmrli. Te dele bo treba v prihodnjih dneh in tednih dodobra sanirati,” so sporočili upravitelji celjskega stadiona.

Med vikendom so Celjani odigrali tudi ligaško tekmo z Radomljani, situacija na igrišču pa je bila podobna kot proti Shamrocku. (Foto: David Valant)

Evropska nogometna zveza (UEFA) je ob izrazito slabem stanju igrišča zelo razumevajoča in bo na lastne stroške v Celje poslala dva strokovnjaka, ki bosta pomagala pri aktivnostih sanacije trenutnega stanja travne ruše.

V letošnjem letu je Mestna občina Celje namenila dobra 2 milijona evrov za prekategorizacijo stadiona, ki celjskim nogometašem in navijačem omogoča evropski nogomet v knežjem mestu.

A pri ZPO Celje poudarjajo, da je Stadion Z’dežele eden redkih slovenskih prvoligaških stadionov, ki v zadnjem desetletju ni bil deležen zamenjave igralne površine.

V ljubljanskih Stožicah, kjer nastopa Olimpija, začasno pa tudi Bravo, je bila travna ruša v zadnjih štirih letih zamenjana kar dvakrat, v Mariboru so jo menjali letos, v Murski Soboti lani, z manj kot desetletjem staro igralno površino se lahko pohvalijo tudi v Domžalah.

Pogled s tribune na zelenico med dvobojem Celje – Shamrock Rovers. (Foto: Simon Valant)
Komentar avtorja: Zamenjava trave bi ob rednem vzdrževanju vsekakor omogočila manj težav v prihodnosti, kar si celjski nogomet glede na uspehe in ambicije v zadnjih sezonah zagotovo zasluži.

Celje je na pragu prve, zgodovinske uvrstitve v eno izmed evropskih tekmovanj, takšno stanje igrišča pa je nedopustno, saj na evropskem zemljevidu ne sramoti le Celja, ampak tudi celoten slovenski nogomet.

Poleg vsega pa slabi pogoji na igrišču onemogočajo atraktivno igro, ki jo želijo gojiti Celjani na čelu s Špancem Riero. Zato je tudi iz rezultatskega vidika to problematika, ki zahteva čim hitrejšo in nujno sanacijo.

Celjani, ki jih v četrtek čaka povratna tekma na Irskem, so se na dvoboj morali pripravljati v Preddvoru, saj so pogoji za trening na tako na Stadionu Z’dežele kot tudi na Skalni kleti neprimerni. V primeru uspeha na obrobju Dublina bi si grofje že zagotovili evropsko jesen.

Preberite še:

Odslovitev Popovića razpihuje dvom, da je NK Celje še na pravi poti